Scroll Top
Gentse Steenweg 323, 9620 Zottegem

Vlaanderen breekt uit!

Vlaanderen is één van de meest verharde gebieden van Europa. Vandaag is 16% van de oppervlakte verhard en als we zo doorgaan is dat in 2050 meer dan 20%. Daardoor ontstaat onder meer een groter risico op overstromingen, minder waterinfiltratie, warmere steden en dorpen, minder CO²-opslag door planten en de bodem, en een verlies aan biodiversiteit.

Daarom breekt Vlaanderen uit! Ontharden zorgt voor meer ruimte voor natuur en voedselproductie, minder wateroverlast, koelere steden, grotere biodiversiteit, gezondere lucht en een beter klimaat. Zo zetten we in op klimaatadaptatie en klimaatmitigatie, en zetten we een stap naar een klimaat robuuster en leefbaarder Vlaanderen.

Ontharden is het fysisch wegnemen van verharding op het terrein: het afbreken van een gebouw of het verwijderen van asfalt, zodat de bodem weer doorlaatbaar wordt en verschillende andere natuurlijke functies weer toelaat.

Verharde ruimte is ruimte die ingenomen wordt door bijvoorbeeld gebouwen, wegen, parkings, terrassen en opritten, die een aantal natuurlijke functies van niet-verharde ruimte verstoren.

Een eerste stap naar ontharding werd door het Departement Omgeving gezet door het uitrollen van een proeftuinproject. Op 5 maart 2020 ging het ‘Onthardingsforum – 1 jaar proeftuinen ontharding’ door waar werd teruggeblikt op het realisatie- en kennistraject dat de eerste generatie proeftuinen ontharding en hun ondersteuners tot nu aflegden. Een werkboek bundelt de lessen die getrokken zijn uit het traject ‘proeftuinen ontharding’. Heel wat lokale besturen zijn betrokken bij de proefprojecten.

Je vindt de presentaties van de projecten en alle andere informatie over “Vlaanderen breekt uit” op https://omgeving.vlaanderen.be/vlaanderen-breekt-uit-homepagina.

Het “Werkboek Proeftuinen Ontharding versie 1” kan je raadplegen op https://omgeving.vlaanderen.be/werkboek-en-onthardingsfora.

Inmiddels is een tweede selectie van projecten gedaan; de begeleiding van de tweede reeks projecten is opgestart.

Rasschaert advocaten is betrokken als adviseur bij de juridische begeleiding van het project proeftuinen ontharding.