Scroll Top
Gentse Steenweg 323, 9620 Zottegem

Winnaars Servantes Award zijn bekend!

Rasschaert Advocaten is al jaren een trouwe en bekende partner en adviseur van lokale besturen. Wij erkennen ten volle het belang van de inzet, het engagement en de expertise van lokale personeelsleden. Als hoofdsponsor van dit event willen wij hen dan ook graag eens in de bloemetjes zetten.

Professionals van lokale besturen Merelbeke, Dendermonde en Schoten scoren eerste plaats!

Eerste resultaten Servantes Barometer: Sterke troeven van lokale besturen meer uitspelen om concurrentie op jobmarkt te counteren.

  • Nathalie Claus, HR-deskundige (Merelbeke), wint als ‘Nieuwkomer’
  • 35-jarige carrière van Dirk Vercammen, diensthoofd Milieu (Schoten), beloond met ‘Loopbaan’
  • Duurzaam Ecoteam Ros Beiaard (Dendermonde) bekroond als beste ‘Team’
  • Eerste resultaten Servantes Barometer door UGent: vacatures invullen is een grote uitdaging, sterke troeven van jobs bij lokale besturen moeten meer uitgespeeld worden

Fotografie - Ronny De Coster

Aalst, 27 oktober 2022 — Op donderdagavond 27 oktober is voor het eerst de Servantes Award uitgereikt in drie categorieën. De prijzen geven een positieve erkenning aan professionals van lokale besturen. De titel voor beste ‘Nieuwkomer’ gaat naar Nathalie Claus, HR-deskundige in Merelbeke. ‘Ecoteam Ros Beiaard’ uit Dendermonde wint de teamprijs. Dirk Vercammen ontvangt de prijs voor ‘Loopbaan’, dankzij z’n 35-jarige carrière op de dienst Milieu in Schoten. “De professionals van lokale besturen verdienen het om in de bloemetjes gezet te worden”, zegt Dieter De Kerpel van Servantes. De allereerste resultaten van het onderzoek Servantes Barometer, met informatie over in-, door- en uitstroom van deze medewerkers, werden ook voorgesteld in Aalst.

Met de eerste editie van de Servantes Award wordt een nieuwe onderscheiding in het leven geroepen die specifiek gericht is op medewerkers van lokale besturen. Via de award en de bijhorende Barometer wil de organisatie bijdragen aan kennis over en de opwaardering van professionals van lokale besturen.

“We willen positieve aandacht vestigen op werken bij lokale besturen. De vakkennis en jobprofielen zijn bijzonder divers. Wat de local civil servants allemaal gemeen hebben, is dat zij onze lokale samenleving goed doen draaien. Daarom verdienen ze een mooie hommage. De eerste editie van de Servantes Award is voor hen en voor ons een mooie kers op de taart”, vertelt Dieter De Kerpel, managing partner Servantes.

Fotografie - Ronny De Coster

Bart Decaluwé (partner) en Dieter De Kerpel (managing partner) van Servantes

“De kandidaturen lazen stuk voor stuk als voorbeelden van alles waar de local civil servant voor staat. De indieners brengen hiermee een mooie hulde aan hun medewerkers en collega’s. Zowel jong geweld, als voorlopers die sinds jaar en dag expert zijn in hun domein zijn goed vertegenwoordigd”, zegt juryvoorzitter Karel Van Eetvelt, CEO Hill+Knowlton Brussels.

1e plaats ‘Nieuwkomer’ voor HR-experte uit Merelbeke

In de categorie ‘Nieuwkomer’ behaalt Nathalie Claus de eerste plaats. Ze is sinds 2020 actief als HR-medewerker bij de gemeente Merelbeke.

“Het is een eer dat het team in Merelbeke aan mij heeft gedacht. Ik word in m’n projecten gesteund door de organisatie en collega’s, dus dit is ook aan hen te danken”, reageert Nathalie Claus, “Bijna m’n hele carrière speelt zich af bij lokale besturen, nét omdat dienstverlening en betrokkenheid met mensen me sterk aantrekt.”

Fotografie - Ronny De Coster

Nathalie Claus

Award ‘Loopbaan’ voor Dirk: 35 jaar actief bij dienst Milieu in Schoten

Dirk Vercammen begon 35 jaar geleden als een van de allereerste milieuambtenaren in Vlaanderen. Vandaag staat Dirk aan het hoofd van een 9-koppig team.

“Dit is een mooie bekroning voor m’n carrière. Ik werk met een fantastisch team en we staan dicht bij de beleidsmakers. Zo kunnen we veel realiseren; van milieuplannen tot het SECAP-klimaatplan… Er is variatie met zowel industrie, veel bossen en valleien met een prachtige biodiversiteit in Schoten. Ik sta dicht bij de mensen, zowel klagers, als dames die bossen aanplanten. Dankzij de variatie en m’n motivatie wil ik tot aan m’n pensioen actief blijven bij het lokaal bestuur”, vertelt Dirk Vercammen, Hoofd Milieudienst in Schoten.

Fotografie - Ronny De Coster

Dirk Vercammen

‘Team’ award voor Ecoteam Ros Beiaard uit Dendermonde

Het tijdelijke projectteam dat de ommegang van Ros Beiaard in 2022 duurzamer moest maken wint de eerste plaats als laureaat ‘Team’.

“Met ons kernteam en de hulp en durf van meer dan 50 mensen hebben we getoond dat een groot evenement als de Ros Beiaardommegang duurzaam en afvalarm kan zijn. In 2030 willen we er opnieuw bijzijn en nog beter en breder inzetten op duurzaamheid. We willen een voorbeeld zijn met impact die tot ver buiten Dendermonde reikt”, zegt Inge Smolders, netwerkcoördinator Klimaat en Energie bij Dendermonde.

Fotografie - Ronny De Coster

Ecoteam Ros Beiaard Dendermonde

De winnaars ontvingen een kunstwerk van ontwerper Rik Verhaest (Erpe-Mere, alumnus van de Academie Beeldende Kunst Aalst en winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs ’21-‘22) waarin het beeld van een stad of gemeente weerspiegeld wordt.

Servantes Barometer: eerste onderzoeksresultaten over local civil servants

Servantes is specialist in het inschakelen van tijdelijke professionals voor steden en gemeenten. Op vraag van de organisatie onderzochten professor Tom Verhelst, professor Herwig Reynaert en Nina Van Oudenhove van het Centrum voor Lokale Politiek (UGent) de in-, door- en uitstroom van medewerkers van lokale besturen. De eerste resultaten van de Servantes Barometer zijn woensdag voorgesteld in Aalst.

Fotografie - Ronny De Coster

Professoren Verhelst en Reynaert

Openstaande vacatures vormen uitdaging: sterke troeven meer uitspelen

Het is duidelijk een uitdaging voor lokale besturen om openstaande vacatures in te vullen. Op een schaal van 1 (heel gemakkelijk) tot 7 (heel moeilijk) geven algemeen directeurs en personeelsverantwoordelijken een score van 4,97.

“Werken bij een lokaal bestuur heeft écht sterke troeven om deze uitdaging te counteren. De top 3 van motieven om hiervoor te kiezen is op één: nabijheid. Je werkt waar je woont, en daarin speelt duurzaamheid ook een rol. Een goede work-lifebalans staat op 2, gevolgd door goede werkzekerheid. Dat moet nog béter uitgespeeld worden”, zegt professor Herwig Reynaert.

Uitstroom professionals: helft blijft actief in publieke sector

Het verloop van local civil servants scoort met 2,94 op een schaal van 1-7 niet heel hoog, “Maar het is een aandachtpunt. Als ze uitstromen is dat in een derde van de gevallen naar een ander lokaal bestuur, 20% kiest een andere job in de publieke sector, en een op drie trekt naar de private markt. Exitgeprekken zijn sowieso aan te bevelen”, aldus professor Reynaert.

De eerste editie van de Servantes Barometer is een goede nulmeting, bedoeling is om het onderzoek vanaf nu tweejaarlijks te hernemen om verdere evoluties op te volgen. De gedetailleerde resultaten van het onderzoek zullen op 13 maart 2023 voorgesteld worden op het Congres Lokale en Provinciale Politiek.

Minister Somers: Lokale ambtenaren maken een wezenlijk verschil voor de gemeenschap

Met een video zorgde minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Bart Somers voor een mooie slotboodschap:

“Toen ik meer dan 20 jaar geleden burgemeester van Mechelen werd, had ik weinig ervaring met lokale administraties. Doorheen de jaren ontdekte ik dat onze lokale ambtenaren ongelofelijk gedreven mensen zijn. Ze geven het beste van zichzelf voor de gemeenschap en maken een wezenlijk verschil. In de coronamiserie waren burgers tevreden over de vaccinatiecentra, dat is ook het werk van de mensen voor en achter de schermen van lokale besturen. Het is meer dan terecht dat er een Servantes Award wordt uitgereikt aan lokale ambtenaren. Bedankt voor wat jullie voor de Vlaamse Gemeenschap en voor de lokale besturen doen.”

De Servantes Award wordt gesteund door door Exello.net, VVSG, Burgerzaken Vlaanderen vzw, Centrum voor Lokale Politiek (Universiteit Gent), en mede mogelijk gemaakt door Rasschaert Advocaten, Dileoz, Liantis, Mondea, Ethias, Hoplr, werkenbijdeoverheid.be en Vanden Broele.